TEMSE / TIELRODE – Ze liggen vlak naast elkaar dus een samenwerking moest er wel eens van komen: bakkerij Anné en brouwerij VDBCK uit Tielrode slaan de handen in elkaar om een brood met bierdraf te maken. Maar meer nog dan het resultaat, vinden beide partners ook de lokale verankering belangrijk.
Bakker Geert Anné doet niets liever dan nieuwe broden bakken. Zo creëerde hij onlangs nog een variant op het rozijnenbrood met gojibessen. En recent kreeg hij het idee met draf, het restproduct van bier, te werken. Kerelbrood is het resultaat, gemaakt met draf van Kerelbier dat wordt gebrouwen in brouwerij VBDCK.
“Op zich kan iedereen brood met bier maken, dat is niets speciaal”, zegt Geert. “Maar door samen te werken met de brouwerij, op amper 100 meter van mijn deur, maken we echt een product van Tielrode. En doordat ik ook meel van de Molens van Temse gebruik, is dit helemaal korte keten.”
Cholesterol
Ook Charlotte De Cock, zaakvoerster van VBDCK, vindt die lokale verankering belangrijk. Bovendien hebben ze in de brouwerij draf genoeg.
“Draf is een restproduct van het brouwproces en bestaat vooral uit een mengeling van mout en granen”, legt Charlotte uit. “Elke week komt hier een lege container die we opvullen met draf. Geert gebruikt dus maar een klein deel, de rest gaat naar een boer die er zijn koeien mee voedert. Naar het schijnt vinden die dieren dat heel lekker.”
De draf wordt gehakseld voor het in het brood komt. Omdat de brouwerij verschillende Kerel-bieren maakt, gaat Geert steeds met verschillende soorten draf aan de slag.
“En dat merk je aan het brood, dat dan een beetje anders smaakt en kleurt”, zegt hij. Al blijft de smaak steeds subtiel en proef je in de eerste plaats een brood dat dankzij de draf net iets langer mals blijft. En Geert ontdekte nog iets over zijn nieuwste baksel. “Draf bevat plantensterolen, wat helpt de cholesterol naar beneden te halen. Geen enkel ander brood heeft dat. Het is dus nog eens extra gezond ook.”
Het Kerelbrood (2,80 euro) is te koop bij bakkerij Anné, Antwerpsesteenweg 32 in Tielrode. (Bron: HN/Tom Nuytemans)
TEMSE – Tot twee jaar geleden had Hilaire Smet (66) uit de Houtbriel in Temse een bouwbedrijf. Na 33 jaar hard werken ging hij in 2019 met pensioen. En nu beleeft hij een tweede carrière als kunstenaar.
In 1986 nam Hilaire het bouwbedrijf over van zijn vader. Als enige zoon was hij eigenlijk gedoemd om de zaak verder te zetten. Tijdens vrije momenten maakte hij vooral tekeningen. Maar ook als tiener maakte hij al schilderijen.
“Zo maakte ik als veertienjarige al een schilderij van het Kasteel Van Laarne.”
Diverse stijlen
“Als ik op vakantie ging had ik steeds een potlood en een gom bij”, vertelt Hilaire. “Tekenen heeft mij altijd geïnteresseerd. Doordat mijn vader aannemer was ben ik als het ware tussen de plantekeningen grootgebracht. Drie jaar geleden ben ik na 37 jaar dan opnieuw beginnen schilderen. Vroeger was het een hobby maar sinds ik met pensioen ben is het meer uitgebreid.”
Hilaire schildert diverse stijlen. en maakt schilderijen in olieverf en acryl.
“Ik wil inderdaad alles eens uitproberen”, zegt hij. “Zo schilder ik stillevens, dan weer modern maar ook portretten. Ik hou geweldig van het kleurenspektakel van de natuur en wil dit in mijn werken weergeven. Als ik op vakantie ga maak ik foto’s en daar maak ik dan een schilderij van.”
Hilaire heeft ook enkele werken met Temse als onderwerp.
“Ik ben geboren aan het water, daarom hou ik van Temse. Het geeft mij steeds een goed gevoel.”
Dit weekend neemt Hilaire een volgende stap in zijn kunstenaarsbestaan. Dan opent hij zijn eigen atelier waar zijn werk permanent tentoongesteld zal worden.
Voormalig magazijn
“Vorig jaar had ik het Gemeentemuseum in de Kasteelstraat gereserveerd om er in november een tentoonstelling te organiseren”, vertelt de kunstenaar. “Daarom was ik aan de slag gegaan om toch zowat veertig werken te kunnen tentoonstellen. De affiches waren gedrukt, de uitnodigingen verstuurd, tot corona roet in het eten gooide en de musea gesloten werden. Daarvan zat ik toch enkele dagen in de put.”
Maar de hobbyschilder bleef niet bij de pakken zitten.
“Ik kwam op het idee om mijn voormalig magazijn om te vormen tot atelier en exporuimte. Tot twee maanden geleden stond de ruimte hier nog vol met materiaal en een vrachtwagen.”
Vanaf dit weekend tot en met het eerste weekend van juni kan het brede publiek kennis maken met het atelier De 4 Straat, aan de Houtbriel, vlakbij het kruispunt met de Rupelmondestraat.
“Het is mijn bedoeling om regelmatig nieuwe werken te exposeren”, doet de kunstenaar uit de doeken. “De werken zijn te koop. Ik zal zien hoe het loopt maar vanaf juni zal ik waarschijnlijk telkens het eerste weekend van de maand mijn atelier openstellen.”
“Dit openingsweekend verwacht ik toch wat bezoekers”, stelt Hilaire. “De horeca is nog dicht, en het weer is niet echt fraai om naar de Belgische kust te trekken dus ideaal om een tentoonstelling te gaan bezoeken.”
Ter gelegenheid van de opening kwamen burgemeester Luc De Ryck (CD&V) en schepen van Cultuur Lieve Truyman (N-VA) het atelier officieel openen. Ook zij waren onder de indruk van de tentoongestelde werken.
Atelier ‘De 4 Straat’ Houtbriel 86 Temse
Openingsuren: Zaterdag 13-18 uur Zondag 10-18 uur
Ingang is vrij maar men kan ook een afspraak maken, indien verplicht volgens de coronamaatregelen, via 0475 672 888 of mail: hilairesmet@gmail.com
Klik hier voor enkele extra sfeerbeelden van het atelier
TEMSE/KRUIBEKE – Dinsdag 28 april deed de Politiezone Kruibeke/Temse snelheidscontroles op verschillende locaties. Er werden in totaal 1.029 voertuigen gecontroleerd.
Daarvan werden er 146 geflitst. In de zone 30 in de Dorpstraat in Elversele werd iets meer dan de helft (52 procent) van de bestuurders geflitst. In de Rupelmondestraat daarentegen werden slechts 6 (3 procent) bestuurders geflitst. De hoogste snelheid werd gemeten in de Hogenakkerstraat. Een bestuurder reed er 85 km/u in de zone 50.
Na drie selectierondes om een geschikte kandidaat te vinden heeft welzijnvereniging (WV) Sleutelzorg met Saskia Boone een nieuwe Algemeen Directeur. Dit in opvolging van Dirk De Clerck die per 1 november vorig jaar met pensioen is gegaan.
“De Raad van Bestuur benoemde haar in de vergadering van 12 april officieel als nieuwe Algemeen Directeur van Sleutelzorg”, stelt voorzitter van de Welzijnsvereniging, Werner Maerevoet.
Zij behaalde in 2007 haar Bachelor diploma in de pedagogische wetenschappen (optie sociale agogiek) aan de Universiteit Gent en een Master Sociaal Werk eveneens aan de Universiteit Gent in 2009.
“Tot vandaag heeft ze reeds meer dan vier jaar ervaring in de woonzorgsector als directeur van het WZC Meulenbroeck in Hamme”, aldus Maerevoet. “Daarvoor werkte zij ook als personeelsverantwoordelijke bij het gemeentebestuur van Puurs en Zele. Zij zal effectief in dienst treden begin september.”
Saskia Boone is geboren in Dendermonde en woont momenteel in Hamme. Zij is gehuwd en heeft twee kinderen.
“Zij heeft er ongelooflijk veel zin in om de overstap naar Temse te maken en om samen met alle collega’s van de WV de organisatie uit te bouwen tot een modern zorgbedrijf met alle uitdagingen van vandaag en morgen”, besluit de voorzitter.
TEMSE – Het plein aan de vernieuwde zorgcampus van Temse wordt groener dan gepland. De realisatie ervan komt alweer wat dichterbij. Woensdag werd de bodemplaat van de parkeergarage onder het plein gegoten. Een eerste stap in de goede richting.
De eerste plannen voor een nieuwbouw van het woonzorgcentrum in het centrum van Temse dateren al van 2007. In 2018 werd de omgevingsvergunning aangevraagd.
Geen donkere put
In augustus 2020 werd de parking tussen woonzorgcentrum De Reiger en de Clement D’hooghelaan al afgesloten. De bouwput die er nu is, wordt binnenkort een plein, aan de noord- en westzijde omsloten door twee nieuwe gebouwen van het woonzorgcentrum. Daarin komen ondermeer 128 kamers van De Reiger. Het oude gebouw wordt deels afgebroken, de hoogbouw, achteraan rechts op de site, blijft behouden en bevat in de toekomst vooral assistentiewoningen.
De architecten maakten voor de site gebruik van de natuurlijke terreinhelling. Het gelijkvloers van De Reiger ligt iets meer dan drie meter hoger dan de Clement D’hooghelaan. De zogenaamde ‘ondergrondse’ parkeergarage ligt dus gelijk met de straat. Daardoor zal de parking geen donkere put zijn maar zal het door enkele openingen profiteren van natuurlijke lichtinval en heeft men zicht naar buiten. Wat ook weer goed is voor de sociale controle.
Niet afgesloten van dorp
Tot voor de werken was het plein een parking met weinig groen. Het plein op het parkingdak was volgens de oorspronkelijke plannen ook meer verhard.
“Maar dat was een ontwerp uit het verleden”, zeggen projectarchitect Thomas De Roeck en schepen voor Patrimonium Hugo Maes (CD&V). “Ondertussen groeide het ecologisch bewustzijn en het besef dat we geen nood hadden aan een gigantisch leeg evenementenplein. Daarom besloten we om bovenop de parking een zogenaamd groendak te maken.”
Het 4.000 vierkante meter grote plein wordt opgesplitst in drie delen. Vlak voor de ingang van de cafetaria van het woonzorgcentrum komt een evenementenplein met een capaciteit voor een kleine 800 personen.
“Daar kunnen kleine optredens of een bloemenmarkt plaatsvinden”, vervolgt De Roeck. “Uiteraard is er ook plaats voor een groot terras. Aanpalend voorzien we enkele petanquebanen. De rest van het plein zal een groen karakter krijgen. Er komen drie grote borders met struiken, grassen en zelfs bomen.”
“We willen de groenzone ook beleefbaar maken. We denken aan pakweg eetbare planten, een blotevoetenpad of speelprikkels”, stelt De Roeck. Dat past bij de visie om de bewoners van De Reiger en andere bewoners uit de gemeente te laten samenkomen. Dankzij het groen plein zullen de bewoners van de Reiger in hyperactie kunnen gaan met bezoekers van het plein. De Reiger mag niet afgesloten zijn van het dorp.”
Diverse toegangen naar de site
De afwerking van het plein en één van de nieuwbouwen van het woonzorgcentrum zijn klaar in december 2022. Daarna start men aan de tweede nieuwbouw, in de jaren daarop volgt de rest van de site.
Het plein zal niet enkel vanuit de Clement D’hooghelaan bereikbaar zijn. Ook vanuit de Gasthuisstraat komt er binnen enkele jaren wellicht een doorsteek. Daarvoor moet wel nog een deel van voormalig ziekenhuis De Pelikaan afgebroken worden. Als de mogelijkheid er is zou men ook een toegang willen maken naar de site vanuit de Vooruitgangstraat en de Volksplaats. Maar dat is nog toekomstmuziek.
In de parking zal plaats zijn voor 135 wagens en zullen ook drie fietsbergingen gerealiseerd worden.
TEMSE – De werken aan de nieuwbouw van WZC De Reiger lopen op volle toeren. Op woensdag 28 april wordt (een deel) van de bodemplaat van de ondergrondse garage gegoten.
“Deze werken kunnen voor de omwonenden enige geluidsoverlast veroorzaken”, aldus schepen van Patrimonium Hugo Maes (CD&V) “Om 5 uur starten de werkzaamheden en wordt de betonpomp aangevoerd. Vanaf 6 u komen de betonmixers ( 11 m³)aangereden à rato van 9 tot 10 mixers per uur.
De totale oppervlakte van de garage bedraagt 5300m² waarvan er in deze fase 2400 m² wordt gegoten. Hiervoor is 900 m³ beton nodig.
De aannemer hoopt het storten van beton af te ronden tegen 21 uur.
“Ondertussen zal in de loop van de dag ook gestart worden met het polieren van het beton”, klinkt het bij de schepen. “Deze werkzaamheden zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en van het uitharden van het beton en zullen tot vroeg in de morgen van donderdag 29 april doorlopen. Deze werkzaamheden kunnen een ongemak veroorzaken in de buurt. We verontschuldigen ons hiervoor.”
De omwonenden werden verwittigd met een schrijven vanuit het OCMW.
TEMSE/KRUIBEKE – Maandagavond 26 april deed de Politiezone Kruibeke/Temse extra snelheidscontroles op verschillende locaties.
Er werden in totaal 1.063 voertuigen gecontroleerd. Daarvan werden er 116 geflitst.
Er werden een aantal uitschieters gemeten: op de N16 reed een bestuurder 124 km/u. In de Hoogkamerstraat was de hoogst gemeten snelheid 84 km/uur en in de Rupelmondestraat was dit 85 km/u.
Verder werden er het meeste bestuurders geflitst in de Doornstraat, namelijk 30 procent. Op de N16 werd slechts 5 procent geflitst.
Ook weer pv’ s uitgeschreven voor inbreuken op coronamaatregelen en samenscholingsverbod
TEMSE/KRUIBEKE – Afgelopen weekend werden er extra controles gehouden inzake verkeer en op de naleving van de coronamaatregelen.
Wat betreft het naleven van de coronamaatregelen werden er 21 processen-verbaal uitgeschreven voor inbreuken op het samenscholingsverbod. Voor het negeren van de avondklok werden er 13 processen-verbaal opgesteld.
Twee horecazaken werden gesloten wegens het verkopen van alcoholische dranken.
Aan de Wilfordkaai moest café De Kaailopers de deuren sluiten.
In Bazel sloot de politie de take-away van restaurant de Wase Wis. De zaak verkocht oesters en hamburgers maar schonk ook wijn in glazen en dat mag niet volgens de regels.
“Alcohol mag alleen maar verkocht worden als het om een volwaardige meeneemmaaltijd gaat”, aldus commissaris Katty De Bruyn.
Beide zaakvoerders kregen een Covid-pv van 750 euro.
Nog in Bazel kreeg café Calimero een verbod om afhaal te organiseren. De zaakvoerster wou drankpakketten verkopen maar ook dat is niet toegelaten als er geen eten wordt verkocht.
Inzake verkeer werden er afgelopen weekend 28 ademtests afgenomen van bestuurders. Eén bestuurder legde een positieve ademtest af. Hij had 1,66 promille alcohol in zijn bloed. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Een andere bestuurder blies ‘Alarm’. Zijn rijbewijs werd voor 3u ingetrokken.
Er werden nog verschillende andere overtredingen vastgesteld zoals: niet dragen van de veiligheidsgordel, voertuig niet gekeurd. Gebruik van de GSM achter het stuur, foutparkeren.
Tenslotte was er ook nog één leerling-bestuurder die na 22 uur op de baan was. Ook was zijn voertuig niet voorzien van het ‘L’-teken. De leerling-bestuurder uit Antwerpen mocht uiteraard niet meer verder rijden. Er werd een proces-verbaal opgesteld. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Politierechtbank.
TEMSE – Op donderdag 22 april kwam naar tweewekelijkse gewoonte de Veiligheidscel van Temse samen om de corona- en vaccinatie-evolutie op te volgen.
Tijdens de jongste twee weken werden in de twaalf gemeenten van het Waasland in totaal 1.967 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er 25 meer dan een week geleden. Alleen al in Sint-Niklaas testten 602 inwoners positief op Covid-19.
In Temse ziet men de besmettingsgraad licht afnemen (van 609 naar 573),
Aantal extra besmettingen in Temse de voorbije weken:
53 in 1ste week paasvakantie (week 14)
97 in 2de week paasvakantie (week 15)
36 deze week, ma-wo (week 16)
Zorgsector en onderwijs
Dankzij de vaccinaties houden de woonzorgcentra zich coronavrij.
Binnen de scholen blijven de besmettingen beperkt tot enkele leerlingen en leerkrachten.
Politie
De Lokale Politie stelde de voorbije 2 weken een stijging van het aantal twisten en gevallen van slagen en verwondingen vast, 35 in totaal. Overtredingen op het samenscholen en de avondklok deden zich minder voor dan in maart.
Vaccinatie
Vanaf 1 mei werkt het vaccinatiecentrum ’t Bau-huis met de QVAX-reservelijst.
65-plussers die zich eerder op de eigen reservelijst hadden ingeschreven, dienen zich niet opnieuw aan te melden op de QVAX-lijst. De geregistreerden op de eigen reservelijst zullen eerst aan bod komen, van oud naar jong, en later wordt met de QVAX-lijst gewerkt.
Wie jonger dan 65 jaar is en zich op de eigen reservelijst had ingeschreven, wordt verondersteld van zich opnieuw aan te melden op de QVAX-reservelijst.
Streefdoel is om tegen 11 juli alle +18-jarigen gevaccineerd te krijgen (met een eerste prik)
TEMSE/SINT-NIKLAAS – Vaccinatiecentrum ’t Bau-huis maakt vanaf 1 mei de overstap naar de QVAX-reservelijst. Dit is een online platform waar inwoners zich kunnen aanmelden om een vaccin te krijgen als er overschotten zijn door het feit dat mensen niet zijn komen opdagen voor hun vaccinatieafspraak.
’t Bau-huis werkt sinds midden maart met een eigen reservelijst voor 65+ waarop momenteel een 3.700 personen staan. deze reservelijst zal eerst uitgeput worden vooraleer bewoners van de QVAX-lijst gecontacteerd worden.
inwoners (65+) die zich hebben aangemeld op de huidige reservelijst hoeven zich NIET opnieuw in te schrijven op de QVAX-lijst. Aan inwoners jonger dan 65 jaar die zich reeds op deze reservelijst hebben ingeschreven, wordt gevraagd om zich WEL aan te melden op de QVAX-lijst om in aanmerking te komen voor een oproep voor een vaccin in ’t Bau-huis.
TEMSE – Vanaf 26 april zijn er in een aantal straten in Temse asfalteringswerken gepland, worden putdeksels waar nodig aangepast en zullen bestaande voetpaden vernieuwd worden.
👉 tijdens het affrezen van de oude asfaltlaag blijven opritten van bewoners toegankelijk
👉 tijdens het opnieuw asfalteren is dit tijdelijk NIET mogelijk
👉 alle bewoners van de werfzones krijgen een infobrief van de aannemer in hun brievenbus
👉 tijdens de werken is alleen plaatselijk verkeer mogelijk
De werken vinden plaats in volgende straten:
Smesstraat, Oversprongstraat, Hogenakkerstraat, Doornstraat, Durmedal
Godevaert Braemstraat, Brigade Pironstraat, Haasdonksesteenweg, Oostberg.
Klik hieronder op de afbeelding voor de uitgebreide infofolder met de planning.
Corona-veillig alternatief voor Streekproductenbeurs
TEMSE – De voorbije jaren organiseerde Confrérie De Gouden Sleutel een streekproductenbeurs in het oud -gemeentehuis. Dat lukt dit jaar jammer genoeg niet maar de Confrérie zocht en vond een corona-proof alternatief.
Op zaterdag 24 april kan je dan ook ontdekken hoe de nachtelijke inspanningen van jouw warme bakker of hoevewinkel elke dag resulteren in Smakelijk Erfgoed.
De plaatselijke handelaars die lid zijn van de Confrérie stellen hun product, dat vaak nog voor dag en dauw gemaakt wordt, volgens oude technieken of recepten, extra in de kijker.
Ontdek hieronder alle deelnemende partners en streekproducten:
Bakker Anné-Boeykens
Antwerpse Steenweg 32, 9140 Tielrode
03 771 15 94 Geïnspireerd op het thema van Erfgoeddag 2021 ‘De Nacht’ creëerde bakker Geert zijn nieuwste uitvinding: Nachtbrood (puur spelt). Ook ontwikkelde hij een speciaal brood i.s.m. plaatselijke brouwerij VBDCK op basis van draft van Kerelbier en een Fretalopbrood, verwijzend naar de draak uit het gelijknamige sprookje over Temse. Producten enkel verkrijgbaar op bestelling.
Bakker Bauer
Gasthuisstraat 25, 9140 Temse
03 771 15 50 Op Erfgoeddag presenteert bakker Bauer u het lekkere Waas Polderbrood. Dit egale, lichtbruine brood is een volledig ambachtelijk product, waarvan de grondstoffen met veel zorg geteeld zijn door plaatselijke landbouwers. De tarwe in het brood wordt ook exclusief vermalen bij de Molens van Temse.
De Wollebol
Hogenakkerstraat 101, 9140 Temse
0489 57 05 58
martine.vl@telenet.be De Wollebol is een schapenboerderij met een dierenbestand van ongeveer tweehonderd schapen, die reeds 25 jaar lang grazen op de dijken van Steendorp tot Elversele. Heerlijke, zelfgemaakte yoghurt en kaas van schapenmelk, is op Erfgoeddag verkrijgbaar in het plaatselijke hoevewinkeltje.
De Zoetie
Krijgsbaan 153, 9140 Temse
04 95 47 72 15 Het maken van eigen confituur en dessertjes is volgens de zaakvoerster van De Zoetie een “uit de hand gelopen hobby” die onverwachts uitgegroeide tot een succes. Speciaal in de kijker n.a.v. Erfgoeddag: appel-peerconfituur, met lokaal geteelde ingrediënten.
De Vleeshoeve
Hollebeek 61 B, 9140 Temse
03 771 61 73
info@devleeshoeve.be De Vleeshoeve is een echte hoeveslagerij: al hun vlees is uitsluitend afkomstig van eigen vee, dat met veel beroepsliefde en -ernst op de meest diervriendelijke wijze wordt gefokt. Speciale actie n.a.v. Erfgoeddag op zaterdag 24/04: varkenskoteletten 3 + 1 gratis en rundersteak 750 gr + 250 gr gratis.
Fruitbedrijf De Dycker
Krijgsbaan 166, 9140 Temse
03 771 00 14 Wie de lokale producten van De Dycker nog niet kent, kan deze ontdekken op Erfgoeddag! De eigen geteelde appelen, peren of aardappelen en geperste fruitsapjes zijn te koop in het hoevewinkeltje of 24/24 verkrijgbaar via de automaat.
IJs Van De Walle
Potaardestraat 15, 9140 Temse
03 771 01 17
info@ijsvandewalle.be
www.ijsvandewalle.be Al sinds 1949 wordt het ijs van de familie Van De Walle gemaakt volgens een origineel familierecept. Op Erfgoeddag zetten zij hun specialiteit en handelsmerk in de kijker: ambachtelijke ijstaarten en ijstaartjes.
Keurslagerij Marnik
Kasteelstraat 32, 9140 Temse
03 771 52 07
keurslagermarnik@telenet.be Yves en Donia tonen op Erfgoeddag graag waar ze voor staan: ambacht en passie voor pure producten. Zo wordt hun Fretalop-paté op traditionele wijze bereid. Géén bewaarmiddelen en kleurstoffen, wél vers keelspek, lever, een kruidenmix van het huis en vooral een lekker Temses blond Fretalopbier. Ook hun stoverij met Kerelbier is écht van hier. Het Belgisch (en zelfs Waas!) witblauw rundsvlees gaart langzaam in donkere Kerel stout – dat andere lekkere en typische Temsebier – tot het heerlijk mals en smaakvol is.
Monasterium – Gemeenschap van de Goede Herder
Cauwerburg 129, 9140 Temse
03 711 19 06
info@goedeherder.be De broeders en zuster van De Goede Herder maken al jaren ambachtelijke producten om te verkopen in hun eigen kloosterwinkel: van kloosteraperitieven, over kloostermosterd, -honing en -kazen, tot het nieuwste Temseproduct ‘Azijnzekersazijn’. Op Erfgoeddag kan je alles ontdekken in hun kraampje, open tussen 14-17 u.
Sails Vishandel
Kasteelstraat 53, 9140 Temse
03 711 08 45 Hoe paling in ’t groen precies bereid wordt, blijft tot op heden een goed bewaard publiek geheim. Maar dat die van Temse de beste blijft uit de streek staat als een paal/paling boven water! Het recept verschilt per familie of kok, maar wordt al decennia lang van generatie op generatie doorgegeven. Het is dan ook logisch dat Sails Vishandel, ondertussen meester in het klaarmaken van paling in ’t groen, dit ‘smakelijk erfgoed’ in de kijker wil stellen.
Slagerij Ardenia
Schoolstraat 2, 9140 Temse
03 771 02 89 – 0475 54 40 37
ardenia@telenet.be
www.ardenia.be Jean-Pierre presenteert met trots één van zijn bekende creaties: het Met Man en Macht Mini Maatje, een gehaktbroodje met mosterd en kaas dat zijn naam ontleent gelijknamige serie van Woestijnvis uit 2013, die grotendeels in Temse werd gedraaid.
een expo, een interactieve zoektocht, een podcast, de nieuwsbrief ‘Nachtwerk op de Boelwerf en Smakelijk Erfgoed bij lokale handelaars.
TEMSE – Dit weekend vieren we de 20ste editie van Erfgoeddag. Op 24 en 25 april vinden in Vlaanderen en Brussel activiteiten plaats in het teken van ‘De Nacht’.
Omwille van de strenge coronamaatregelen brengen erfgoedspelers een aangepast, veilig aanbod met o.a. buitenactiviteiten en digitale alternatieven.
In Temse vinden onderstaande activiteiten plaats.
Nachtwerk in Temse – Tentoonstelling in het Molenhuis door de Koninklijke Postzegel- en Ruilkring Temse (met gratis publicatie en quiz)
Het boeiende nachtleven in Tielrode – Interactieve zoektocht, georganiseerd door Milieuwerkgroep Ons Streven vzw
Roestduivels en zaatmollen: Nachtwerk op Boelwerf – Uitgave van een extra nieuwsbrief van Op Stoapel (zie www.opstoapel.org)
Sprekend Waasland – Podcast De zwarte klauw (vertelster Sarah Moens i.s.m. bibliotheek Temse en Erfgoedcel Waasland) – www.sprekendwaasland.be
Smakelijk Erfgoed: streekproducten voor dag en dauw gemaakt – Product in de kijker op zaterdag 24 april bij plaatselijke handelaars – Confrérie Gouden Sleutel
TEMSE – Woensdagmorgen iets voor 9 uur werd Hulpverleningszone Waasland opgeroepen voor een brand op de tweede verdieping van een appartementsgebouw in de Gebroeders Van Raemdonckstraat.
Bij aankomst van de hulpdiensten woedde de brand hevig en was er heel wat rookontwikkeling. De brand ontstond vermoedelijk in de keuken. Het getroffen appartement brandde volledig uit. Zeker twee personen werden naar het ziekenhuis overgebracht, zij liepen een rookvergiftiging op.
Het is niet de eerste keer dat er brand uitbreekt in het gebouw. Op 17 september 2018 brandde de onderliggende flat volledig uit. Toen liep een gezin van vier eveneens een rookvergiftiging op.
TEMSE – Maandagavond werd brandweerpost Temse opgeroepen voor de controle van een schouw in de Kasteelstraat.
“Mijn buur op de bovenverdieping van het appartement tegenover mij had mij gewaarschuwd dat er regelmatig vogels in mijn schouw neerstreken”, vertelt bewoner André Baert. “Bij de bouwwerken bovenaan de appartementen van de buren is mijn schouw opgemetseld. Maar men is waarschijnlijk vergeten bovenop de schouw een net te plaatsen. Daardoor hadden vogels zich in de schouw genesteld.”
De brandweer werd verwittigd en zij kwamen controle doen van de schouw.