Ook diverse andere overtredingen vastgesteld tijdens extra politieactie afgelopen zaterdagavond
TEMSE/KRUIBEKE – De lokale politie Kruibeke-Temse heeft afgelopen zaterdagnacht een extra actie gehouden. De actie startte om 19.OO uur en duurde tot zondagmorgen 3 uur. Er werden extra controles gehouden op de covid maatregelen, verkeersovertredingen en overlast.
“Er werden twee personen betrapt in het bezit van drugs”, stelt commissaris Katty De Bruyn. “Eén ervan diende onmiddellijk een minnelijke schikking te betalen van 100 euro, een andere jongeman diende 350 euro te betalen. De drugs werden inbeslaggenomen. Tevens waren allen eveneens in overtreding met een covid maatregel.”
“Er werden 54 PV’s opgemaakt voor het negeren van de covid maatregelen”, klinkt het bij De Bruyn. “15 personen werden betrapt op het niet dragen van een mondmaskers en 5 personen voor het negeren van de veiligheidsafstand. Er werden vaststellingen gedaan in een take away zaak die de coronaregels niet volgden.”
Ballonnen
Na middernacht werden 34 personen beboet omdat men geen geldige redenen had om buiten te zijn.
Er werd een voertuig onderschept waarin vier personen zaten. De bestuurder een 20 jarige man uit Sint Niklaas werd betrapt met een hoeveelheid drugs in zijn bezit. Hij diende 350 euro te betalen. In zijn voertuig werden ook een aantal bussen lachgas en ballonnen aangetroffen. Hiervoor kreeg de man ook een proces verbaal en alles werd inbeslaggenomen. Bij nazicht bleek dat de man geseind stond voor gevangenneming. Hij werd onmiddellijk gearresteerd en de dag nadien overgebracht naar de gevangenis van Dendermonde.
Er werd nog een jongeman uit Temse aangetroffen die stond geseind voor enkele verhoren.
Fikse boete
Er werd in de Kasteelstraat een bromfietser onderschept die werd geflitst wegens een te hoge snelheid. De jongeman uit Temse was op ronde om eten te leveren. Op de rollentestbank haalde de bromfiets klasse A 74 Km. De bromfiets werd onmiddellijk ingehouden. De jongeman kan hem aan een fikse boete verwachten, geen rijbewijs, geen inschrijving, geen verzekering, te hoge snelheid…
Er werden 22 PV’s opgesteld voor verschillende verkeersovertredingen, o.a. parkeren, negeren C1, …
Er werden ook een snelheidscontrole gehouden in de Kasteelstraat, Schoolstraat en op Cauwerburg in Temse. Hier werden 44 voertuigen geflitst. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 87 km, daar waar 50 km toegelaten is.
TEMSE – Tijdens de voorleesweek lezen leerkrachten van basisschool de Klimroos in de Clement De Landtsheerlaan voor vanachter een masker.
“Voor de voorleesweek wilden we op de Klimroos eens iets anders doen, dan gewoon voorlezen in de klas”, zegt directeur Nick Janssens. “We willen ouders ook oproepen om thuis meer voor te lezen en om lezen te promoten. Uiteraard lezen we in de klas maar we willen onze ouders hier ook bij betrekken.”
“We koppelen onze actie aan het idee van het TV-programma The Masked Singer”, verklapt Janssens. “Elke dag komt er op onze facebook een filmpje waarin een leerkracht, achter een masker uiteraard, een stukje voorleest en zijn/haar favoriete boek voorleest. Zo kunnen de leerlingen en ouders meezoeken naar wie er achter de maskers zit maar stellen we ook heel wat leuke boeken voor. Uiteraard vallen er prijzen te winnen en wat anders kan dat zijn dat enkele boekenpakketten. We hopen op deze manier meer leerlingen én ouders te stimuleren om te lezen en voor te lezen.”
TEMSE – Voor de Warmste Week maken de kleuters van school de Wijsneus kaartjes om op te sturen naar mensen die eenzaam zijn en die wel een klein beetje warmte kunnen gebruiken.
“De kleuters van onze school willen mensen die alleen zijn, mensen die eenzaam zijn graag een klein beetje warmte schenken”, zegt directeur Nick Janssens. “We mogen jammer genoeg niet op bezoek gaan of een cadeautje afgeven maar we kunnen wel een kaartje sturen naar mensen die hier nood aan hebben.”
“Daarom lanceerden we een oproep binnen onze gemeente om ons te laten weten wie er wel een zelfgemaakt kaartje van onze kleuters kan gebruiken”, klinkt het. “We deden dit reeds via facebook maar hoe meer mensen we gelukkig kunnen maken, hoe meer warmte we kunnen geven; hoe leuker we het zouden vinden.”
Men mag ons gerust laten weten wie we een kaartje kunnen sturen. liefst wel direct met het adres erbij. Doorsturen kan via: evi.foubert@telenet.be
TEMSE/WAASLAND – December is de donkerste maand van het jaar. Zeker in deze coronawinter hebben we nood aan wat extra licht en warmte. Op initiatief van Logo Waasland zal Temse, samen met de andere Wase gemeenten, actie ondernemen om meer sfeer en licht te brengen in onze straten.
Startmoment: dinsdag 1 december
Temse roept – net als de andere Wase gemeenten – haar inwoners op om op dinsdagavond 1 december om 20 u. buiten te staan aan hun voordeur of aan de straatzijde met een kaarsje of lichtje in de hand. Tegelijk zorgt de gemeente voor een hartverwarmende lichtprojectie op AC De Zaat.
#waselichtpuntjes
Zorg jij ook voor extra licht en sfeer in december?
Aansluitend bij de Wase actie roepen wij alle inwoners op om in december hun gevel, raam, balkon, voortuin… extra sfeervol te verlichten, zeker nu in deze donkere tijden. Ook een mooie tekst op de voordeur of knutselwerkje achter het raam kan het hart van de voorbijganger verwarmen en een boodschap van hoop en verbondenheid uitdragen.
Neem een foto van je ‘lichtpuntje’ en deel deze openbaar via jouw Facebook en/of Instagram met de hashtag #lichtpuntjesintemse.
Maak kans op een leuke attentie
Stuur je allerwarmste foto naar lichtpuntjes@temse.be met naam en adres en vermelding dat je akkoord gaat met de publicatie van je foto op de gemeentelijke communicatiekanalen. Je mag één foto per adres insturen tot en met donderdag 31 december 2020.
Een onschuldige hand trekt uit de inzendingen 7 gelukkigen (verspreid over de deelgemeenten), die in de loop van januari een leuke verrassing krijgen.
TEMSE – 25 november was de laatste werkdag van rattenvanger Jean-Pierre Van Caeckenbergh, personeelslid van de vzw RATO op het grondgebied van Temse.
Sinds 1999 heeft het lokaal bestuur een samenwerkingsovereenkomst met de vzw RATO voor de bestrijding van de bruine rat en de muskusrat. Wekelijks zijn twee bestrijders van RATO één dag actief in Temse.
Twintig jaar lang was Jean-Pierre in dienst van RATO, waarvan 15 in Temse. Hij kent Temse intussen als zijn broekzak. Gezien zijn lange staat van dienst werd hij door burgemeester Luc De Ryck en schepen Hugo Maes in de bloemen gezet tijdens zijn laatste werkdag. Hij ontving streekgebonden producten en Temsese literatuur.
Jean Pierre woont in Denderbelle (Lebbeke) en zal zich in een nieuw hoofdstuk in zijn leven niet vervelen, gezien hij gepassioneerd is door de jacht, hengelsport en tuinieren.
Gemeentearchivaris Digna Coppieters vindt foto eerder bij toeval
TEMSE – De Kazerne Dossin in Mechelen, museum en documentatiecentrum over de Holocaust, is een portret rijker: dat van Sara Marmur, een elfjarig meisje uit Temse dat tijdens de Tweede Wereldoorlog stierf in de gaskamers van Auschwitz.
Gemeentearchivaris Digna Coppieters ging op zoek naar haar levensverhaal. Tegen alle verwachtingen in vond ze bij een jeugdvriendin zelfs een foto van het meisje dat amper 11 jaar werd.
Rachel heeft na de oorlog nog lang met Sara in haar hoofd gezeten
Het Mechelse Holocaustmuseum voegt elk jaar nieuwe gezichten toe aan de portrettenwand van overleden gedeporteerden. Donderdagavond, in een ceremonie die live te volgen was op de website van de Kazerne Dossin, werden 281 nieuwe foto’s bevestigd, waaronder eentje van de elfjarige Sara Marmur uit Temse.
“Oorspronkelijk wilden we in mei iets organiseren naar aanleiding van het einde van de Tweede Wereldoorlog”, vertelt gemeentearchivaris Digna Coppieters. “We weten al dat er twee joodse zussen waren ondergedoken in Temse, maar uit het jodenregister van toen blijkt dat er ook drie mensen van joodse afkomst in onze gemeente hebben geleefd.”
Uit trein gesprongen
Digna ging neuzen in allerlei archieven, om het leven van de drie te reconstrueren: de kleine Sara, haar moeder Estera Josefowicz en oom Binem Josefowicz. “Estera is vanuit Polen naar Antwerpen getrokken. Daar is ze begonnen in een schoenenwinkel en trouwde ze met een joodse kleermaker. Toen hij overleed, trok ze in bij de oom in Temse.”
Een jaartje voor de verhuis naar Temse, in 1931, werd Sara geboren. Elf jaar later, in september 1942, werd ze met haar moeder opgepakt en op het elfde konvooi naar Auschwitz gezet. Sara en haar moeder werden allicht al bij hun aankomst daar vergast.
Sara’s oom overleefde de oorlog wel: deel uitmakend van een ander konvooi, slaagde hij erin om nabij Tienen uit de trein te springen. Hij keerde na de oorlog weer naar Temse, waar hij kleermaker werd.
Aan de muur
Sara en haar moeder hebben al een dossier in de Dossinkazerne, maar Sara had nog geen foto. Die kwam er dankzij jeugdvriendin Rachel De Nil-Verhulst. Na wat zoekwerk en een tip van burgemeester Luc De Ryck (CD&V), die Rachel al eens over Sara had horen praten, kwam Digna bij haar terecht. En daar vond ze dus een foto van Sara.
“Die hing daar gewoon aan de muur. De twee waren vriendinnen, en Rachel heeft na de oorlog nog lang met Sara in haar hoofd gezeten.”
In mei stond een lezing gepland waarbij iemand van de Dossinkazerne meer zou vertellen over het grotere verhaal van de joden tijdens de oorlog, en waarbij ook de gedeporteerden uit Temse aan bod zouden komen. “Als corona het toelaat, willen we dat graag opnieuw organiseren. Hopelijk kunnen we dan ook een brochure uitgeven over de drie”, zegt Digna. (Bron: HN-Tom Nuytemans)
Wie nog meer info over Sara Marmur en haar familie heeft, kan contact opnemen met Digna Coppieters, 03-710.12.19 of digna.coppieters@temse.be.
Op de N16 in Temse gebeurde donderdagochtend 26 november een aanrijding tussen een vrachtwagen en een personenwagen. De bestuurder van de personenwagen raakte lichtgewond en werd ter plaatse verzorgd.
Fietser gewond na aanrijding
Op de Wilfordkaai in Temse zijn donderdagnamiddag een fietser en een auto gebotst. De fietser werd voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht.
TEMSE/STEENDORP – Welzijnvereniging Sleutelzorg heeft positief nieuws te melden. De coronacijfers in de woonzorgcentra evolueren bijzonder gunstig.
WZC De Reiger is momenteel volledig Covid vrij, geen enkele bewoner of medewerker verblijft nog in isolatie”, klinkt het. In WZC ’t Blauwhof werd vorige week één personeelslid positief getest op Covid 19, dit personeelslid is momenteel thuis in quarantaine. Daarnaast testten nog 2 medewerkers positief, dit gaat echter om oude besmettingen waardoor deze medewerkers niet meer besmettelijk zijn en verder veilig aan de slag kunnen blijven.”
Bij Sleutelzorg volgt men de situatie uiteraard verder nauw op en blijft men uiterst alert voor eventuele alarm signalen.
Gezien deze positieve signalen kan men de bezoekregeling beperkt versoepelen.
Vanaf maandag 30 november wijzigt de regeling aangaande de vaste bezoekers. Iedere bewoner behoudt één vast contact, deze bezoeker blijft voor onbepaalde duur dezelfde, daarnaast kan iedere bewoner een tweede bezoeker ontvangen, deze bezoeker mag 2-wekelijks wisselen.
Om het bezoek verder vlot te laten verlopen geeft u ons de namen van deze bezoekers door.
Men stuurt hiervoor een e-mail naar : dereiger@ocmwtemse.be met hierin duidelijk volgende gegevens vermeld:
– Instelling ( De Reiger of ’t Blauwhof)
– Naam bewoner
– Naam vaste bezoeker
– Naam wisselende bezoeker
De wisselende bezoeker blijft tot 14/12/2020 dezelfde, indien u deze bezoeker na 14/12/2020 wenst te wijzigen kan men via bovenstaand e-mailadres de nieuwe naam doorgeven.
Indien tijdens de reservatie blijkt dat uw naam niet op de bezoekerslijst staat zal u geen reservatie kunnen maken.
U dient zowel de naam van de vaste als van de wisselende bezoeker aan ons door te geven alvorens u een afspraak maakt voor het bezoek vanaf 30/11/2020.
Deze mail met de namen van de bezoekers vervangt echter niet de reservaties via het gsm-nummer, dit blijft nodig!
Aangezien de feestdagen stilaan naderen en deze voor iedereen anders zullen verlopen dan normaal werken wij momenteel aan een bezoekregeling voor deze periode. Uiteraard is alles afhankelijk van de cijfers en algemene maatregelen op dat moment maar wij doen er alles aan om voor onze bewoners ,ook in deze periode, maximaal bezoek te laten doorgaan. Hierover wordt later concreet gecommuniceerd.
TEMSE – Het Jaarboek van het Gemeentemuseum is een vaste waarde op het vlak van de geschiedschrijving van Temse. Enerzijds worden er historische studies m.b.t. Temse(naars) in opgenomen, anderzijds een overzicht van de voornaamste gebeurtenissen van het voorbije jaar.
Zeldzame collectie
Gestart in 1973, is het Jaarboek aan zijn 47ste uitgave toe. In de regel wordt het Jaarboek publiekelijk voorgesteld, maar ingevolge het coronagebeuren was dat dit jaar niet mogelijk.
De hoofdbijdrage in het Jaarboek betreft de studie van Frank De Cuyper over de postkaarten van Temse. De Scheldegemeente kan bogen op een bijzonder rijke postkaartengeschiedenis, naar kwantiteit én (bovenal) kwaliteit. De auteur is dé specialist ter zake. Hij verdiept zich al decennialang in het onderwerp en is de bezitter van een zeldzame collectie.
Al eerder publiceerde hij hierover en gaf hij ook 2 postkaartenboeken uit. Hij vervolledigde en actualiseerde zijn eerdere publicaties, zodat zijn studie in het Jaarboek geldt als de ultieme publicatie. In het Jaarboek worden meer dan 200 postkaarten gepubliceerd.
Daarnaast bevat het Jaarboek ook een biografische nota omtrent Gaston Feremans. Met als titel Gaston Feremans, een vergeten fotograaf en cineast heeft kunstfotografe Lucille Feremans haar herinneringen aan haar vader op papier gezet.
Ferry Foto
Gaston Feremans (1921-1964) was de eerste fotograaf op de Boelwerf en grondlegger van de fotografie-afdeling (Alex Suanet was zijn opvolger). Hij was een begenadigd fotograaf-filmmaker, die in Temse vooral ook bekend was voor zijn winkel in de Akkerstraat: Ferry Foto Ciné Son, alles voor klank en beeld (in de volksmond: Ferry Foto), alom bekend voor zijn platen, fotografie, muziekinstrumenten, microscopen en een ruime opnamestudio.
Traditioneel biedt het Jaarboek een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen m.b.t. Temse in het voorbije jaar, met name 2019.
Het Jaarboek heeft de volgende inhoud:
– Voorwoord – Romain Van Hautekerke, voorzitter beheerraad Gemeentemuseum
– Geschiedkundig overzicht van de postkaarten van Temse – Frank De Cuyper
– Gaston Feremans (1921-1964), een vergeten fotograaf en cineast – Lucille Feremans
– In galop door 2019 door Elke Koppen, museumfunctionaris
Het Jaarboek kost 25 euro en is op de weekdagen verkrijgbaar bij de Dienst Toerisme, gemeentehuis, Markt, 03 710 12 00, toerisme@temse.be. Het is ook verkrijgbaar via overschrijving op rekeningnummer BE98 0000 4139 9293 van het Gemeentemuseum van Temse. Naderhand wordt een exemplaar opgestuurd.
TEMSE – Sinterklaas is aangemeerd in Temse. Hij mocht gelukkig naar ons land reizen, na een negatieve coronatest.
Zondagochtend 22 november verwelkomde burgemeester Luc De Ryck de Goedheilig Man op het gemeentehuis, door de coronamaatreglen helaas zonder kindjes erbij. Ook de ‘echte’ Zwarte Pieten waren van de partij.
Zet je schoentje dus maar al klaar, want Sinterklaas zal ervoor zorgen dat alle cadeautjes coronaveilig tot bij de brave kindjes geraken. Een flesje ontsmettingsgel bij je schoentje zetten, kan zeker geen kwaad.
Ook dit jaar organiseert het gemeentebestuur in samenwerking met Unizo weer een kleurwedstrijd. Kleur de tekening en geef ze voor 19 november af aan de juf of meester op school of drop ze in de brievenbus van de bib of AC De Zaat. Download de kleurplaat door hierboven op de tekening te klikken.
Van de verwelkoming bestaat ook een filmpje, bekijk het onder foto’s.
TIELRODE – Elke derde zaterdag van de maand is er op het dorpsplein van Tielrode de landbouwmarkt.
Op de markt kan men fruit en groenten, vlees en melkproducten kopen ‘rechtstreeks van de boer‘. Toen wij zaterdag de sfeer gingen opsnuiven was het niet superdruk maar heerste er een gezellige drukte en gemoedelijke sfeer.
Temsenaar doet oproep om van Temse één groot lichtpunt te maken
TEMSE – Eddy Noens, beheerder van de Facebookgroep ‘Samen een gezond Temse’, doet op zijn pagina een oproep om elkaar een hart onder riem te steken. Dit door ook in Temse te zorgen voor licht in de duisternis in deze donkere tijden.
“De dagen worden korter en donkerder. Tijdens deze donkere dagen kunnen we elkaar een hart onder de riem steken door warmte, licht en verbondenheid te verspreiden”, stelt Noens. “Blijf de regels volgen om dit virus te overwinnen en zorg mee voor meer licht in deze duisternis. Plaats één of meerdere lichtjes in je huis of in je tuin. Trek een foto van je lichtjes en post ze op jouw eigen tijdlijn op Facebook met de hashtag: #zorgvoorlichttemse.”
“Laten we samen van Temse één groot lichtpunt maken”, besluit hij