Gemeente- en OCMW-raad praat ook over extra coronasteunmaatregelen
TEMSE – Ondanks eerder gemaakte afspraken, was het op de jongste zitting van de gemeente- en OCMW-raad, de eerste fysieke vergadering sinds de coronacrisis, toch niet verplicht om een mondmasker te dragen. Dat was wel dik tegen de zin van gemeenteraadsvoorzitter Geert Vandersickel (N-VA).
“De zaal is groot genoeg om op veilige afstand van elkaar te zitten”
Luc De Ryck
Sinds begin september gaan de commissies en raden van Temse weer fysiek door, na maandenlang digitaal vergaderen. De leden zaten maandag tijdens de gemeenteraadszitting achter banken die op de nodige afstand van elkaar waren gezet. Sommige droegen constant hun mondmasker, anderen deden het uit zodra ze zaten.
Gemeenteraadsvoorzitter Geert Vandersickel (N-VA) sprak de raadsleden streng toe en vroeg ze om hun masker constant op te houden. “Het getuigt van egoïsme om het niet op te zetten”, aldus Vandersickel. Verschillende maskerlozen grepen alsnog naar een zo’n kleinood, maar sommigen, zoals burgemeester Luc De Ryck (CD&V), deden het toch zonder.
Ook ongemakken
Oorspronkelijk was een masker, sowieso verplicht als je in AC De Zaat rondwandelt, ook verplicht tijdens vergaderingen, “maar het schepencollege heeft vorige week maandag beslist om dat af te schaffen”, aldus De Ryck. “De zaal is groot genoeg om op veilige afstand van elkaar te zitten. Veel mensen vroegen de mogelijkheid om het niet te hoeven dragen als je zit, want zo’n masker veroorzaakt ook ongemakken.”
Vandersickel was daar zichtbaar niet blij mee. “Ik had graag gehad dat iedereen zijn mondmasker op had, het is maar een kleine moeite”, zei hij na de zitting. “Ik stel ook vast dat niet iedereen mijn oproep heeft gevolgd, onder wie de burgemeester. Dat is spijtig, hij heeft een voorbeeldfunctie.”
Op de gemeenteraadszitting van maandagavond werden ook enkele coronasteunmaatregelen besproken, zoals het Vlaamse consumptiebudget, in Temse goed voor 66.497 euro aan aankoopbonnen. Elke gemeente bepaalt zelf wie daar recht op heeft. Temse koos voor mensen met een Sleutelpas, zoals de kansenpas er heet.
Psychologische hulp
Oppositielid Brigitte Caura (Tesamen) vroeg een herdefiniëring van de doelgroep. “Veel mensen die recht hebben op zo’n Sleutelpas, hebben er geen, en het is niet eerlijk dat er zo mensen uit de boot vallen.” Schepen voor Sociale Zaken Patrick Vermeulen (Open VLD) antwoordde dat je nooit iedereen kan bereiken en dat de Sleutelpas de eerste keuze was van zijn diensten en van armoede-organisatie Welzijnsschakel. “Het voordeel is dat we zo extra publiciteit voor de Sleutelpas kunnen maken, want nu bereiken we maar 350 mensen.”
Vermeulen deelde ook mee dat het OCMW in het kader van corona enkele kosten zal betalen van mensen die recht hebben op een uitkering. Dat gaat van maximaal 100 euro op de waterfactuur tot maximaal 400 euro voor psychologische hulp. (Bron: HN/Tom Nuytemans)