TEMSE – Woonanker Waas doet een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de afbraak van vijf bestaande woningen en de nieuwbouw van zeven
huurappartementen, aan de Nijverheidstraat 36 tot 44.
De bestaande woningen zijn oude aan elkaar geschakelde arbeiderswoningen die bestaan uit een hoofdgebouw van twee bouwlagen een koer en een achterbouw. Aan de overzijde van de straat staat een mix van hogere en lagere woningen die recent gerenoveerd zijn.
De hoofdbestemming is wonen, waardoor deze volledig binnen het gestelde valt. De achterliggende niet-bebouwde perceeldelen worden ingericht als parking met plaats voor 7 wagens (1 wagen per wooneenheid) en een ruime fietsenberging (minimaal 1 per hoofdkussen).
Voorgekweekte graskunststoftegels
De voorschriften bepalen echter dat er slechts 30 procent van de niet bebouwde delen verhard mag worden.
“Aangezien waterdoorlatende verharding of grasdallen ook aanzien worden als verharding, vragen we hiervoor dus een afwijking van de voorschriften aan”, klinkt het Bij Woonanker Waas. “De volledige parkeerzone zal worden uitgevoerd in voorgekweekte graskunststoftegels gemaakt uit 100 procent gerecycleerd materiaal, zodat de volledige zone op een duurzame manier ‘verhard’ kan worden en een groene uitstraling krijgt.”
“Door het gebied achter de woningen te gaan voorzien van 7 parkeerplaatsen, kan elke wooneenheid minstens één auto op eigen terrein parkeren. Dit zorgt ervoor dat de impact op de mobiliteit en de parkeerplaatsen op het openbaar terrein minimaal zullen zijn”, staat in de aanvraag te lezen.
Door de beschikbare oppervlakte maximaal te benutten is het mogelijk om zeven kwalitatieve huurappartementen te voorzien voor de sociale huisvesting, zonder hinder.
Lichtpunt in de omgeving
“Het uitgangspunt bij het gevelontwerp was het creëren van rust. De huidige bebouwing wordt getypeerd door de opeenvolging van ramen en deuren. Door de nieuwe gevelopeningen dezelfde dimensies te geven en te centraliseren nabij de inkompartij, creëren we grotere ruimtes open gevel, wat voor een onderbreking van de chaotische bestaande ritmische omgeving zorgt.”
“Om een antwoord te kunnen bieden op het donkere, bijna sombere, straatbeeld stellen we voor om het nieuwe project als lichtpunt in de omgeving te brengen”, aldus Woonanker Waas. “De combinatie van de frisse, witte materialen met de tot zijn eenvoud herleide architectuur brengen een verademing in de omgeving.”
De volledige aanvraag bekijkt u via deze link