Welzijnsvereniging Sleutelzorg ondersteunde nationale betoging voor dringende hervormingen in de zorgsector

TEMSE – De zorgsector organiseerde vandaag een nationale betoging voor dringende hervormingen. In Temse bleef het personeel van welzijnsvereniging Sleutelzorg aan de slag maar wel in zwarte rouwkledij als teken van solidariteit.

Ook hier is het personeelstekort wel erg nijpend. Dit jaar moest er zelfs een afdeling van het nagelnieuwe woonzorgcentrum De Reiger tijdelijk gesloten worden.

Bonden klagen het gebrek aan concrete oplossingen aan om de beroepen in de zorgsector houdbaar en aantrekkelijk te maken. Ook Welzijnsvereniging Sleutelzorg waarschuwt al geruime tijd voor de ernst van de situatie.

“We zagen ons dit jaar zelfs genoodzaakt om tijdelijk een afdeling met 33 bedden van ons nieuw woonzorgcentrum De Reiger te sluiten vanwege personeelstekorten”, licht algemeen directeur Saskia Boone toe. “Dit is geen op zichzelf staand incident, maar een teken van een diepere structurele crisis: onze medewerkers werken onder toenemende druk door steeds complexere zorgvragen en de groeiende groep ouderen die ondersteuning nodig heeft, terwijl er nauwelijks nieuwe krachten instromen. Dit alles maakt het steeds moeilijker om kwalitatieve en persoonlijke zorg te waarborgen.”

Diepere crisis

In totaal is er een tekort aan tiental voltijdse krachten. Sleutelzorg hoopt de afdeling volgend jaar te kunnen heropstarten. Begin 2026 wordt namelijk de laatste fase van de nieuwbouw in gebruik genomen, goed voor nog eens 60 bedden.

“Het is een moeilijk verhaal om al die bedden leeg te laten terwijl er tegelijk wachtlijsten zijn voor opname”, vult Miranda Schildermans, directeur van De Reiger, aan.

Dat een woonzorgcentrum afdelingen moet sluiten is geen op zichzelf staand incident. Ook in Sint-Niklaas moest deze drastische beslissing al worden genomen.

“Het is een teken van een diepere structurele crisis”, legt Boone uit. “Onze medewerkers werken onder toenemende druk door steeds complexere zorgvragen en de groeiende groep ouderen die ondersteuning nodig heeft, terwijl er nauwelijks nieuwe krachten instromen. De nieuwe medewerkers hebben ook andere verwachtingen en wensen en hechten meer belang aan een work-lifebalance. Dat is terecht natuurlijk maar als mensen later willen starten, betekent dit ook dat onze bewoners later gewassen kunnen worden. Het is een moeilijke puzzel om te leggen.”

Directeur Miranda Schildermans sprak het personeel toe op het centrale plein van de Reiger
(foto (C) Kristof Pieters)

Sterke vergrijzing

Van de verschillende regeringen wordt gevraagd om een concrete oplossing te zoeken. Momenteel worden veel tekorten opgevangen door de inzet van interimkrachten. “Maar dat komt de kwaliteit niet ten goede”, klinkt het. “We willen vermijden dat bewoners steeds wisselende gezichten zien, maar het kost ons ook een pak geld. Het verlies aan inkomsten om een afdeling leeg te laten staan, is nog altijd kleiner dat de kost om interimkrachten in te zetten.”

“Bovendien is het oneerlijk naar ons eigen personeel toe omdat die andere groep extralegale voordelen heeft. We vragen daarom om deze, maar ook andere regels, eens te herbekijken. Ook moet het beroep van zorg- en verpleegkundige aantrekkelijker worden gemaakt. Er komt een sterke vergrijzing op ons af en gaan in de toekomst heel wat helpende handen nodig hebben om de zorg te kunnen garanderen.”

Welzijnsvereniging Sleutelzorg blijft zich, samen met haar medewerkers, inzetten voor kwaliteitsvolle zorg, ondersteund door voldoende eigen personeel. Dit is niet alleen van belang voor onze huidige bewoners, maar ook voor de generaties die volgen. Het is tijd voor actie, vóór de zorgsector onherstelbare schade oploopt.

Petitie en dure investering moeten verhinderen dat frituur van Cindy en Dirk dicht moet: “Hopelijk stoppen de klachten dan”

Dochter ‘des huizes’ startte ook een geldinzamelactie

TEMSE – Door enkele klachten van een buur over geurhinder dreigt Frituur Cindy haar vergunning te verliezen. Zes maanden geleden verhuisden uitbaters Cindy en Dirk van de Scheldestraat nog naar de Oeverstraat in Temse. Hun zaak ligt nu vlak bij de Markt en is een schot in de roos. Een petitie en een investering in koolstoffilters moeten straks het schepencollege overtuigen.

Cindy en Dirk openden zes maanden geleden hun frituur aan de Markt in Temse. — © pvs

Toen uitbaters Cindy en Dirk op de oude locatie van hun frituur geteisterd werden door parkeerproblemen en wegenwerken, besloten ze hun zaak te verhuizen naar de Oeverstraat, vlak bij de Markt.

“We zijn nu zes maanden open en we hebben er geen spijt van”, zegt Cindy. “Onze zaak draait goed en de klanten zijn tevreden.”

Tegen 12 november

Maar enkele klachten over geurhinder door een buur kunnen nu roet in het eten gooien.

“We hebben onze schouw al opgehoogd in een poging om de geur te verminderen, maar dat is nog altijd niet goed genoeg”, zegt Dirk. Het dossier belandde op het bureau van de burgemeester. “Tegen 12 november moeten we bewijzen dat we maatregelen zullen nemen. Dan bespreekt het schepencollege de verlenging van onze vergunning.”

4.000 euro

Een investering van 4.000 euro voor de installatie van koolstoffilters om geur- en geluidshinder tegen te gaan, dringt zich op. “Dat zijn zware kosten, maar we hebben het ervoor over”, zegt Cindy. “We hopen dat de klachten dan stoppen. Maar we vrezen dat we alsnog onze vergunning verliezen.”

Burgemeester Hugo Maes (CD&V) gaf zelf aan dat er sprake is van geurhinder. “We hebben hen gevraagd om de nodige maatregelen te nemen”, zegt hij.

De vaste klanten van de frituur steken het koppel alvast een hart onder de riem en zijn met een petitie begonnen. “De uitbaters doen hun uiterste best om van de frituur een bloeiende zaak te maken”, zegt initiatiefnemer Stefan. “Iedereen in Temse is tevreden. We hopen dat ze hun vergunning niet verliezen.”

De petitie is al door meer dan 200 mensen ondertekend in het naastgelegen café Den Tuysscher. “Die steun doet deugd. Dit is echt hartverwarmend”, zeggen de uitbaters.

Stefan is een van de initiatiefnemers van de petitie die kan ondertekend worden
in café Den Tuysscher. — © pvs

Geldinzamelactie

Ondertussen heeft de dochter van Cindy een geldinzamelactie op poten gezet.

“Na verschillende verzoeken om toch een inzamelingactie op te starten hebben wij dit gedaan”, klinkt het. “Dit omdat het ontzettend veel geld is, en ook wij als zelfstandige dit niet zomaar kunnen ophoesten. Wij willen jullie graag bedanken voor alle steun, dit houdt ons toch echt op de been in deze moeilijke en toch wel onzekere tijden.” (Bron: HN/Pieter Van Hecke)

Klanten zakken massaal af naar bakkerij die na 110 jaar de deuren sluit

Zaakvoerders Geert en Anne totaal overdonderd door grote menigte klanten die afscheid komen nemen

TIELRODE – – Geert Anné (64) en Anne Boeykens (60) van Bakkerij Anné in Tielrode sluiten de deuren van hun zaak. Na 110 jaar en drie generaties komt er een einde aan een icoon in het dorp. “Het contact met de klanten zal ik missen, maar het is tijd om van andere dingen te genieten”, zegt Geert.

Bewoners uit Tielrode kwam massaal op de been om afscheid te nemen van de uitbaters – en hun fantasievolle recepten. “Geert maakte de lekkerste croissants. Het dorp zal niet meer hetzelfde zijn”, klinkt het.

Zondag 3 november was het dan zover. Voor de laatste keer stak Geert zijn oven aan en bediende zijn vrouw Anne met de glimlach de vele trouwe klanten van de bakkerij. Na 110 jaar en drie generaties sluit Bakkerij Anné aan de Antwerpsesteenweg in Tielrode de deuren.

Een grote menigte kwam afscheid nemen


Succesformule

“Mijn grootvader Petrus Anné was de oprichter van de zaak aan het begin van de twintigste eeuw. Daarna nam mijn vader het over, en ik ben nu de laatste”, vertelt Geert. “We vonden geen overnemer meer, dus we hebben besloten de zaak te sluiten. Het is een harde stiel met lange dagen. Nog maar weinig mensen willen dit doen.” (Lees verder onder de foto)


Geert was al vanaf zijn 16 jaar aan de slag in de bakkerij.

“Ik bracht toen al het brood rond op mijn fiets.” In 1981 nam hij het roer over van zijn vader, enkele jaren later stapte zijn vrouw Anne mee in de zaak. Geert werkte hard achter de schermen, terwijl zijn vrouw de klanten bediende. Het bleek een succesformule.

“Ik zal vooral het contact met de klanten missen”, zegt Geert. “Maar ik ga nu van andere dingen genieten. Zo hebben we eindelijk eens tijd om de feestdagen te vieren. Dat hebben we nog nooit kunnen doen.”

Schilderen

Geert stond bekend om de creativiteit in zijn recepten. “Ik probeerde vooral op reis ideetjes op te doen”, zegt hij. Zijn klanten stonden in een lange rij aan te schuiven voor zijn Kerelbrood, gemaakt van de draf van de naastgelegen brouwerij, of laugenbrood, een soort pistolet.

“Ik heb als bakker altijd veel fantasie gehad”, vertelt hij. Die fantasie en creativiteit zal hij nu in zijn schilderijen stoppen. “Schilderen is een passie voor mij. Mijn droom is om hier in de bakkerij ooit een expo te openen”, zegt hij.


DNA doorgeven

De sluiting ging niet onopgemerkt voorbij. Meer dan honderd trouwe klanten kwamen in een stoet afgezakt naar de zaak om de uitbaters te bedanken. Een grote verrassing voor de Geert en Anne, die helemaal overdonderd waren. “Dit is heel hartverwarmend”, klonk het emotioneel.

“Het dorp zal niet meer hetzelfde zijn zonder hen”, zegt vaste klant Dominique. “Je kwam er niet alleen voor het lekkere brood, maar ook voor de gezellige babbel.” (Lees verder onder de foto)

Het verhaal van de bakkerij loopt trouwens niet volledig ten einde. Anne gaat aan de slag in de naastgelegen snoepwinkel De Zoete Doos van Lotte en Koen. “We gaan het DNA van Bakkerij Anné aan hen doorgeven en Geert zal nog steeds enkele van zijn creatieve gerechten zoals speculaas aanbieden”, zegt Anne.

Meer foto’s, klik hier

Het DNA van de bakkerij wordt doorgegeven aan De Zoete Doos van Lotte (tweede van rechts) en Koen (uiterst links). — © pvs